Topli zimski klasici: Recepti za kuhano vino, kuhani gin, punch, eggnog i istarsku supu
Blagdansko vrijeme teško je zamisliti bez toplih mirisa začina, agruma i kuhanih zimskih napitaka koji stvaraju ugođaj, griju i okupljaju ljude. Donosimo pregled najpoznatijih blagdanskih recepata — od tradicionalnog kuhanog vina do modernog kuhanog gina.
“Ako tražite vino za poklon u blagdansko vrijeme, pogledajte i naš vodič “Kako odabrati savršeno vino za poklon.”

Kuhano vino – bijelo i crno (razlika i recepti)
Kuhano vino je klasik zimskih druženja. Razlika između bijelog i crnog kuhanog vina leži u aromama:
- Crno vino daje puniji, topliji i začinjeniji profil.
- Bijelo vino je svježije, citrusnije i elegantnije.
Kuhano crno vino (klasično)
Sastojci:
- 1 l crnog vina (najbolje Frankovka, Merlot, Plavac mali)
- 3–4 žlice šećera (ili meda)
- 1 naranča narezana na ploške
- 1 jabuka narezana na ploške
- 2–3 štapića cimeta
- 4–5 klinčića
- Komadić svježeg đumbira
- Zvjezdasti anis (po želji)
- Korica limuna
Priprema:
Sve sastojke staviti u lonac i zagrijavati na srednjoj vatri dok ne zakipi — ali ne smije proključati (alkohol bi ishlapio). Kuhati 10 minuta na laganoj vatri. Procijediti i poslužiti toplo.
Kuhano bijelo vino (citrusna varijanta)
Sastojci:
- 1 l bijelog vina (poželjno Graševina, Malvazija, Pošip)
- 2–3 žlice meda
- 1 naranča
- 1 limun
- 1 limeta (po želji)
- 1 štapić cimeta
- 1 mahuna vanilije ili prstohvat vanilin šećera
- Komadić đumbira
Priprema:
Isto kao kod crnog, ali s naglaskom na citrusima. Idealno za one koji preferiraju svježije i manje teške arome.

Kuhani gin – moderna zimska zvijezda
Kuhani gin je posljednjih godina postao “it” zimski napitak. Lagano, aromatično i brzo gotovo.
Sastojci:
- 200 ml gina
- 800 ml jabučnog soka ili tonika za kuhanje (preporuka: jabučni sok + malo vode)
- 1 naranča
- 2 štapića cimeta
- 3–4 klinčića
- 1 zvjezdasti anis
- Par bobica borovice
- Žlica meda ili šećera
Priprema:
U lonac staviti sve osim gina. Zagrijavati 10 minuta na laganoj vatri. Maknuti s vatre, uliti gin i odmah poslužiti.
Gin se ne kuha da ne izgubi aromu.
Božićni punch (topli ili hladni)
Punch ima tisuću varijacija, ali ovo je najbliže klasičnom blagdanskom.
Topli božićni punch
Sastojci:
- 1 l crnog vina
- 300 ml ruma (ili brandyja)
- 500 ml jabučnog soka
- 1 naranča
- 1 jabuka
- Cimet, klinčići, anis
- Med ili šećer po ukusu
Priprema:
Sve sastojke osim ruma zagrijavati 10–15 minuta. Maknuti s vatre i tek tada dodati rum.
Hladni punch – party verzija
Sastojci:
- Bijelo vino + pjenušac
- Sok od naranče i brusnice
- Tanko narezane jabuke, naranče i limun
- Malo vodke ili ruma
- Kockice leda
Idealno za veća okupljanja.

Eggnog – liker od jaja
U nastavku je blaga, pitka verzija koja paše našoj publici.
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 ml ruma ili bourbona
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Vanilija
Priprema:
- Žumanjke i šećer mutiti dok ne postanu pjenasti.
- U lončiću zagrijati mlijeko, vrhnje i vaniliju.
- Polako ulijevati toplo mlijeko u žumanjke (temperirati).
- Vratiti na laganu vatru i kuhati dok se lagano ne zgusne — ne smije zakuhati.
- Ohladiti pa dodati rum ili bourbon.
Poslužiti hladno, uz malo muškatnog oraščića.
Istarska supa – topli tradicijski ritual
Rustikalni istarski zimski napitak. Pije se toplo uz kruh pečen na žeravici.
Sastojci za 0,75 L terana (1 butelja):
- 0,75 L terana
- 3 žlice šećera
- 1,5–2 žlice maslinovog ulja
- Prstohvat svježe mljevenog papra
- 4–6 kriški kruha (prepečenih na tavi ili žeravici)
Priprema:
- U lonac uliti teran i dodati šećer.
- Zagrijavati dok se šećer ne otopi i vino lagano ne zavrije — ali ne kuhati dugo.
- Uliti vino u keramičku posudu (bukaletu ili širu šalicu).
- Dodati maslinovo ulje i lagano promiješati.
- U vino umakati tople prepečene kriške kruha i posipati s malo papra.
Napomena: Istarska supa nije desertno slatka; šećer služi da ublaži kiselinu terana i naglasi aromu.

